Brugge
Hanzeverbond

Willem Blaeu: Kaart van Vlaanderen met het Zwin in 1635
Tegen het einde van de Middeleeuwen brak voor Europa een periode van groei aan. De Duitse kooplieden zochten nieuwe steden om handel mee te drijven. De kooplieden en de steden vormden de basis van het Hanzeverbond.Factorijen
De Hanzesteden, waaronder Brugge, profiteerden van de internationale handel. De Hanze heeft Brugge grote rijkdom gebracht. Verder zijn de factorijen van het grootste belang. Dit zijn de plaatsen waar handel gedreven wordt, waar mensen elkaar ontmoetten en waar de internationale handel op gebaseerd was. De vier belangrijkste factorijen bevonden zich in het oosten in Novgorod, in het westen in Londen, in het noorden in Bergen en in het zuidwesten in Brugge. De factorij van Brugge, dat in die tijd nog een haven had, was een uitzondering omdat het onder andere geen afgebakend gebied was.Privileges
Het is niet bekend waar de naam Brugge vandaan komt. Historici nemen aan dat het een verbastering is van de Keltische naam voor de Reie, een nu gekanaliseerde rivier die door Brugge naar de Noordzee stroomde. In de tweede eeuw woonden hier al mensen. Er was een Romeinse nederzetting. De naam Brugge werd omstreeks 850 voor het eerst vermeld. Tussen de negende en de twaalfde eeuw groeide Brugge uit tot een belangrijke haven en werd de plaats een internationaal handelscentrum.Vanaf 1252 kreeg Brugge een aantal privileges toegekend door de gravin van Vlaanderen. De stad was belangrijk door haar grote demografische dichtheid en de sterke industrialisering van Vlaanderen.
Geschiedenis
Brugge werd in 1089 uitgeroepen tot hoofdstad van het graafschap Vlaanderen. In de veertiende eeuw beleefde Brugge haar Gouden Eeuw. Brugge was de residentie van het Bourgondische vorstenhuis en dit trok kunstenaars en architecten aan. De stad werd verrijkt op bouwkundig, artistiek en cultureel vlak. Het monumentale stadhuis en de talloze kerken zijn mooie voorbeelden van deze verrijking. Het overlijden van Maria van Bourgondië in 1482 betekende een keerpunt. Haar opvolger, Filips de Schone, werd opgevoed aan het hof in Mechelen. Brugge was geen residentiestad meer.Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag mooie verhalen over geschiedenis?Mis niets: Neem een abonnement op onze informatieve nieuwsbrief. Hierin vindt u altijd iets over geschiedenis dat u graag wilt lezen.
Meld u NU aan voor onze Gratis Nieuwsbrief
Meer Geschiedenisfeitjes
GeschiedenisfeitjesGeschiedenisfeitjes België
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip bij liefhebbers
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Koninklijke Geschiedenis

Koninklijke Geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.