Victor Horta Museum

Victor Horta (1861-1947) speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de art nouveau, ook wel Jugendstil genoemd, in België. Het museum is gevestigd in de voormalige woning van de architect in Brussel.
Victor Horta Museum
Brugge

Tegen het einde van de Middeleeuwen brak voor Europa een periode van groei aan. De Duitse kooplieden zochten nieuwe steden om handel mee te drijven. De kooplieden en de steden vormden de basis van het Hanzeverbond.
Brugge
Graf van de reus

Vanaf het uitzichtpunt van Botassart is een adembenemend landschap te zien. In een prachtig bosgebied slingert de rivier de Semois er in een lange meander rondom een rotsheuvel. De regelmatige vorm van de beboste heuvel leidde tot de naam Graf van de Reus.
Graf van de reus
François Bovesse

In het oude stadsgedeelte van Namen bevindt zich het atheneum François Bovesse op een plaats, die al sinds 1545 in het teken van het onderwijs staat. In dat jaar werd er de Ecole Latine du Faucon gesticht.
François Bovesse
Heilig-Hartcollege

De plannen voor het Heilig-Hartcollege in Maasmechelen werden gemaakt door Victor Verlinden, architect van het bisdom luik. De werkzaamheden aan de Rijksweg begonnen in 1912. Door de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw pas in 1925 opgeleverd. Een gevelsteen meldt dat het gebouwd werd in 1914 onder het episcopaat van de Heilige Rutten.
Heilig-Hartcollege
Sint-Michielscollege in Brussel

In 1905 nam de orde van de jezuïeten haar intrek in het Sint-Michielscollege in de Brusselse wijk Etterbeek. Op 3 oktober van dat jaar opende het college zijn deuren voor 400 leerlingen in lager en middelbaar onderwijs.
Sint-Michielscollege in Brussel
Justus Lipsius

De humanist, filoloog en historiograaf Justus Lipsius werd in 1547 geboren in Overijse. Hij studeerde aan het college van Ath, een jezuïetencollege in Keulen, en aan het Drietalencollege aan de universiteit van Leuven. Later doceerde hij aan de universiteiten van Keulen, Leiden en Leuven.
Justus Lipsius
Tropische geneeskunde

In een statig complex in Antwerpen is een van de beroemdste Belgische medische instituten gevestigd: Het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Het gebouw is een ontwerp van Marcel Spittael en Paul Le Bon.
Tropische geneeskunde
Prinses Elisabethbasis

Belgische wetenschappers hebben al lang belangstelling voor de Zuidpool. In 1897 vertrok Adrien de Gerlache met de Belgica naar de Zuidpool en in 1957 werd er het eerste Belgische wetenschappelijk station opgericht, de Koning Boudewijnbasis.
Prinses Elisabethbasis
Belgen in Korea

In juni 1950 stak het Noord-Koreaanse leger de 38e breedtegraad over en viel het Zuiden aan. Na diplomatieke bemiddeling van de Verenigde Staten beval de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan alle troepen onder leiding van de Verenigde Staten te plaatsen om de aanvallers terug te dringen.
Belgen in Korea
Gentse Floraliën

Tijdens deze tiendaagse tentoonstelling stelden de siertelers uit verschillende werelddelen de allermooiste bloemen en planten ten toon in een immense binnentuin in Flanders Expo in Gent.
Gentse Floraliën
Harmonie in België

België kent een levendig amateur muziekleven. Tot in de kleinste dorpen zijn harmonieën en fanfares actief. Heel wat van deze verenigingen hebben een lange staat van dienst.
Harmonie in België
Marie Popelin

Na jaren in het onderwijs te hebben gewerkt begon Marie Popelin op 37-jarige leeftijd een rechtenstudie aan de U.L.B. Toen ze in 1888 haar studie had voltooid, bleek ze niet aan het werk te kunnen als advocaat.
Marie Popelin
Schrijn van Doornik

In een schrijn in de kathedraal van Doornik wordt het kostbaarste bezit van een religieuze gemeenschap bewaard. Binnen het katholicisme zijn dat veelal stoffelijke en andere resten van aanbeden heiligen, meestal de patroon of patrones van een kerk.
Schrijn van Doornik
Ardennenoffensief

Het was koud, mistig en overal lag sneeuw toen Adolf Hitler op 16 december 1944 een groots Duits offensief inzette, waaraan voor altijd de naam van veldmaarschalk Von Rundstedt verbonden zou blijven.
Ardennenoffensief
Suiker uit Tienen

Het plaatsje Tienen, op de grens van Vlaams-Brabant met Limburg en Wallonië, heeft ongeveer 34.000 inwoners en is beroemd door suikerklontjes.
Suiker uit Tienen
Maurice Gilliams

Maurice Gilliams verwierf in de jaren dertig in Vlaanderen en Nederland bekendheid met de roman 'Elias of het gevecht met de nachtgalen'. Gilliams bouwde in de loop der jaren verder aan een klein, maar uiterst verfijnd literair oeuvre.
Maurice Gilliams
Guldensporenslag

In 1302 kwamen de Bruggelingen in opstand tegen de heerschappij van de Franse koning Filips de Schone. Onder leiding van Jan Breydel en Peter De Coninck rekenden de Bruggelingen op 18 mei 1302 af met de in de stad gelegerde Franse troepen.
Guldensporenslag
Abdij van Leffe

Het bier dat door de bewoners van de Abdij van Leffe voor eigen verbruik werd gebrouwen, genoot een uitstekende reputatie. De monniken brachten het bier in 1954 op de markt, toen het klooster geconfronteerd werd met geldproblemen.
Abdij van Leffe
Doudou in Bergen

De Doudou is de volkse naam van de Ducasse van Bergen, die in de maand mei of juni plaatsvindt. Tijdens deze religieuze rite wordt sinds 1349 de schrijn van de heilige Waltrudis, de patroonheilige van de stad, op een gouden koets door de stad gereden.
Doudou in Bergen
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag mooie verhalen over geschiedenis?
Mis niets: Neem een abonnement op onze informatieve nieuwsbrief. Hierin vindt u altijd iets over geschiedenis dat u graag wilt lezen.
Meld u NU aan voor onze
Gratis Nieuwsbrief
Meer Geschiedenisfeitjes
Geschiedenisfeitjes